Ruukin Porauspalvelu Oy

Maalämpökaivon poraus

Miten maalämpökaivo (tai viilennyskaivo) porataan?

Näin porausprosessi etenee

Ennen kuin maalämpökaivon poraus voi alkaa, sinulla tulee olla maalämmön asentamiseen lupa kuntasi rakennusvalvonnasta (tai jos kyseessä on uudisrakennus, olet sopinut lämmitysjärjestelmästä jo rakennusluvan yhteydessä). Lämpökaivon paikka on merkittynä, samoin kuin konttien, joihin keräämme porausjätteen.

1. Valmistelu

Ruukin porauspalvelu saapuu porauspaikalle sovittuun aikaan kuorma-autolla. Mukana on tarvittava kalusto ja tarvikkeet, jotka sijoitetaan lämpökaivon porauspaikan lähettyville: poravaunu ja kompressori, putket, keruuletkut ja -neste. Käymme läpi kanssasi poraukseen ja laitteistojen asennukseen kuuluvat vaiheet.

2. Poraus

Maalämpökaivon poraus alkaa maaporauksella. Hyvässä lykyssä pintamaata on vain vähän ja kallio löytyy nopeasti; tässä vaiheessa vaihdetaan poraan terä ja ryhdytään tositoimiin. Monesti lämpökaivon poraus saadaan valmiiksi jo päivässä, joskus kahdessa.

Porauksen aikana kertyy kivituhkaa, joka sekoittuu poraamisessa käytettyyn veteen. Myös porausreiästä saattaa nousta vettä. Jotta pihasi pysyy siistinä, veden ja kivituhkan seos kerätään siististi pölynsidontakonttiin, jonka kuljetamme mukanamme pois.

3. Lämmönkeruuputkiston asentaminen

Kun olemme saaneet lämpökaivon porattua sovittuun syvyyteen, asennamme porausreikään lämmönkeruuputkiston, jossa vedestä ja bioetanolista koostuva, jäätymätön lämmönkeruuneste kiertää.

4. Vaakavedot

Lämmönkeruuputket yhdistetään lämpökaivosta taloon ns. vaakavedoin eli maan alle kaivettavalla eristetyllä vaakaputkistolla. Tilanteesta riippuen putket tuodaan rakennukseen sisälle joko seinän tai lattian läpi tai kaivamalla sokkelin ali. Uudisrakennuskohteissa asennetaan lattiavalun yhteydessä suojaputket, joiden kautta eristetyt putket tulevat läpi.

5. Jälkien siistiminen

Olemme erikoistuneet siisteihin porauksiin. Moderni kumiteloilla kulkeva poravaunumme säästää pihaasi jäljiltä. Lisäksi pidämme nurmikkosi kunnossa siirtämällä sen pois porakaivon ja vaakaputkistojen tieltä ennen töiden aloittamista. Ja kun kaivon poraus ja vaakavetojen asennus on valmis, täytämme tyhjät kohdat ja laitamme nurmikon takaisin paikoilleen. Hyvä kun edes huomaat meidän käyneen.

6. Porausraportti ja jälkiohjeistus

Toimitamme porauksen jälkeen raportin, jossa on kaikki viranomaisen vaatimat tiedot lopputarkastusta varten. Ja jos kysyttävää ilmenee vielä jälkikäteen, meihin saa aina yhteyden.

Heräsikö kysymyksiä? Vastaamme niihin mielellämme, ota yhteyttä!

Kiinnostuitko?