Ruukin Porauspalvelu Oy

Miksi maalämpö?

Maalämpö on suomalaisen uudisrakentajan suosikki – syystäkin. Maalämpö on tulevaisuuden lämmitysmuoto, joka takaa edullisen, ekologisen ja huolettoman lämmityksen vuosikymmeniksi eteenpäin. Lisäksi se mahdollistaa markkinoiden edullisimman viilennyksen kesäksi maaviileällä.

Maalämpö käy sekä uudis- että saneerauskohteisiin, ja sillä lämpiävät omakotitalot, taloyhtiöt, liiketilat ja tehdashallit. Mitä isompi, sitä parempi! Ota lämmitys omiin käsiisi ja taltuta lämmityskustannukset. Saneerauskohteessa hyödyt lisäksi kotitalousvähennyksestä.

Mitä on maalämpö?

Maalämpö on maaperään varastoitunutta lämpöenergiaa, jonka lähteenä on auringon säteily tai maan sisuksen geoterminen energia. Tätä ilmaista energiaa voidaan kerätä maalämpöjärjestelmän avulla ja käyttää rakennusten ja käyttöveden lämmittämiseen.

Maalämmön toimintaperiaate

Maan päällä lämpötilat vaihtelevat kellon ja vuoden ympäri, mutta syvällä maan alla lämpötila pysyy aina tasaisena. Parin sadan metrin syvyydessä se on 6–10 astetta sijainnista riippuen. Tähän perustuu maalämmön idea.

Maalämmön hyödyntämiseksi tarvitaan porakaivo ja maalämpöpumppu. Maalämpökaivo porataan n. 150–200 metrin syvyyteen kallioon. Kaivoon upotetaan putki, jossa kiertää nestettä. Vedestä ja etanolista koostuva lämmönkiertoneste lämpiää maaperän lämmöstä. Tämä maltillinen lämpöenergia puristuu kuumemmaksi maalämpöpumpun kompressorissa, ennen kuin se siirretään lämmitysjärjestelmään ja lämpimään käyttöveteen.

Porakaivon sijaan maalämpöä voidaan kerätä myös pintamaasta tai vesistöstä keruuputkiston avulla. Tällöin tarvitaan pinta-alaltaan huomattavasti kaivoa suurempi alue keruuputkiston asentamiseen.

Minulleko maalämpö?

Maalämmön voi asentaa useimpiin kohteisiin, ja useimmissa tapauksissa se on myös erinomainen lämmitysvaihtoehto. Tässä joitakin syitä, miksi maalämmön valitseminen kannattaa:

Säästät

Maalämpö on useimmiten taloudellinen energiamuoto, joka voi tuoda jopa 70 % säästöt lämmityskustannuksissa. Usein säästöä alkaa kertyä heti ensimmäisestä päivästä, kun otat vastuun lämmityksestä omiin käsiisi. Niinpä maalämpöön investoiminen maksaakin itsensä takaisin 5–10 vuodessa. Samalla teet rakennuksestasi huomattavasti houkuttelevamman jälleenmyyntimarkkinoilla.

Säästät tilaa

Maalämpökaivo mahtuu pienellekin tontille ja on asennuksen valmistuttua täysin huomaamaton, jos niin haluat. Myös sisätiloihin asennettava laitteisto on kompakti, joten rakennusneliöitä säästyy muuhun käyttöön.

Säästät aikaa ja hermojasi

Kun maalämpöjärjestelmä on asennettu, se hoitaa itse itsensä koko maalämpöpumpun käyttöiän ajan (20–30 vuotta). Niinpä sinä voit unohtaa lämmitysasioista huolehtimisen ja keskittyä siihen, mikä on oikeasti tärkeää.

Säästät luontoa

Maalämpö on uusiutuvaa, vähäpäästöistä energiaa ja siksi erittäin ympäristöystävällinen energianlähde. Maalämmön hiilidioksidipäästöt ovat noin 4–5 kertaa pienemmät kuin öljyn ja 3 kertaa pienemmät kuin suoran sähkön. Tämä johtuu siitä, että maalämpöpumppu tuottaa käyttämäänsä sähköön verrattuna kolminkertaisen määrän maahan sitoutunutta energiaa, joka on uusiutuvaa ja puhdasta.

Kiinnostaako säästö? Ota yhteyttä!

Taltuta kesähelteet maaviileällä

Viime kesien hellejaksot ovat saaneet monen haikailemaan ilmastoinnin perään. Lämmöstä nauttii monin kerroin enemmän silloin, kun sitä pääsee välillä pakoon viilennettyihin tiloihin, joissa myös uni tulee yöllä helpommin.

Sillä, joka lämmittää rakennuksensa maalämmöllä, on etulyöntiasema. Maankuoren tasainen lämpötila nimittäin lämmittää talvella mutta on kesällä oiva viileyden lähde. Yksi ja sama energiakaivo siis sekä lämmittää että viilentää. Maaviileän hyödyntämiseen tarvitset yhden tai useamman puhallinkonvektorin, jotka kytketään lämmönkeruupiiriin. Puhallinkonvektorissa rakennuksen tuloilma kohtaa kaivossa viilenneen lämmönkiertonesteen, ja näin huoneilma jäähtyy. Samalla lämpökaivoon siirtyy lämpöenergiaa talvea varten ja maalämpöpumpun toiminta tehostuu.

Maaviileän asentaminen on edullisinta maalämmön asentamisen yhteydessä. Varaudu siis tulevien kesien kuumuuteen valitsemalla maalämpö maaviileävalmiudella. Eikä sinun tarvitse enää lähteä viileyden perässä kaupan pakastealtaalle.

Älä herää vasta helteisiin. Ota yhteyttä nyt.

Öljylämmitys vs. maalämpö

Mietitkö öljylämmityksen vaihtamista maalämpöön? Oletko jo pohtinut näitä:

Edullisuus

Kärjistäen sanottuna öljy maksaa, maalämpö on ilmaista. Öljylämmityksen korvaaminen maalämmöllä tuokin vuosittain jopa 70 % säästön lämmityskuluissa. Me autamme mielellämme laskemaan, paljonko öljystä maalämpöön vaihtaminen toisi säästöä sinulle.

Vaivattomuus

Öljylämmitys toimii silloin, kun laitteistoa huolletaan säännöllisesti, polttoainetta muistetaan tilata ajoissa ja toimitukset kulkevat moitteetta. Maalämpöjärjestelmän vaivattomuuden kanssa on kuitenkin vaikea kilpailla. Se pitää itse itsestään huolen vuodesta toiseen.

Fossiilinen vs. uusiutuva energia

Katsoi asiaa miltä kantilta tahansa, öljy on menneisyyden energianlähde. Fossiilisten polttoaineiden varannot ovat ehtymässä. Lisäksi niiden hyödyntäminen energiantuotannossa aiheuttaa runsaasti kasvihuonepäästöjä, joita niin valtiot kuin yritykset pyrkivät parhaansa mukaan vähentämään. Maalämpö sen sijaan on uusiutuva, puhdas energianlähde, joka hyödyntää auringon lämpöä ja maapallon sisuksen geotermistä energiaa.

Voit siis lämmittää rakennuksesi jatkossakin fossiilisella tuontipolttoaineella, jonka hinta vaihtelee milloin mistäkin syystä – ja tuskin ainakaan halpenee tulevaisuudessa. Tai sitten voit ottaa ilmaista, puhdasta energiaa suoraan takapihaltasi ja maksaa vain maalämpöpumpun käyttökustannuksista. Valinta on sinun.

Kiinnostuitko jo? Ota yhteyttä!

Kaukolämpö vai maalämpö?

Kun lämmitysjärjestelmän vaivattomuus on tärkeää, lopullinen päätös tehdään usein kaukolämmön ja maalämmön välillä.

Hinta ja riippumattomuus

Kaukolämmössä saattavat houkutella sen suhteellisen edulliset liittymiskustannukset maalämpöön verrattuna. Lämpökaivon poraus, lämpöpumpun hankinta ja asennustyöt tulevatkin jonkin verran kaukolämpöön liittymistä kalliimmaksi.

Pitkällä aikavälillä maalämpö osoittautuu kuitenkin huomattavasti edullisemmaksi kuin kaukolämpö. Kaukolämmön hinnan määrää nimittäin energiayhtiö, ja moni kaukolämpöasiakas kiristeleekin hampaitaan jatkuvasti ylöspäin kipuavien hintojen kanssa. Maalämmön vuotuiset kustannukset taas syntyvät pelkästään maalämpöpumpun sähkönkulutuksesta, joka on varsin maltillista.

Ekologisuus

Maalämpö on uusiutuva ja vähäpäästöinen energiamuoto. Kaukolämpö taas syntyy sähköä ja lämpöä tuottavissa voimalaitoksissa tai lämpökeskuksissa polttamalla maakaasua, kivihiiltä, turvetta tai öljyä, joskus myös puuta tai muita uusiutuvia energianlähteitä. Kaukolämmön käyttäjällä ei kuitenkaan välttämättä ole vaikutusmahdollisuuksia siihen, millä energianlähteellä juuri hänen rakennuksensa lämpiää.

Lämmitätkö kaukolämmöllä? Kaivelevatko kustannukset? Vaihtaminen kaukolämmöstä maalämpöön onnistuu mainiosti, kunhan tontillesi saa porakaivon tai maapiirin. Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja pyydä tarjous!

Olitpa rakentamassa tai saneeraamassa, kannattaa valita maalämpö nyt. Se on tulevaisuuden lämmitysmuoto – ja tulevaisuudessa kadutkin ainoastaan sitä, että odotit näinkin pitkään. Ota siis yhteyttä ja pyydä tarjous!

Kiinnostuitko?